woensdag 16 februari 2011

TERUGBLIK

TERUGBLIK 2005
'Groeiend tekort zoet water'
Volgens ingenieursbureau Arcadis, staat ons land door de verandering van het klimaat aan de vooravond van een langdurige droogte. Den Haag erkent het probleem...
Bron: De Telegraaf, 30 juni 2005
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
'Grote overlast van stortbuien'
KNMI: Klimaat wordt steeds grilliger!
Een uitzonderlijke combinatie van hoosbuien, onweer en zware windstoten teisterde heel Nederland.
Het KNMI noemt het noodweer extreem, maar Nederlanders moeten zich wel voorbereiden dat dit weer zich vaker zal voordoen. Oorzaak is ons steeds grilliger klimaat.
Bron: De Telegraaf, 5 juli 2005
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
'Nieuwjaar begint met uitgebreide overstromingen'
Van 30 december tot 4 januari waait en regent het dag en nacht dat het een lieve lust is. Op 2 en 3 februari vallen er druppels als mensenhoofden, mensen en dieren worden gedood en huizen en zelfs grote gebouwen storten in.
In januari, februari en maart stromen tal van rivieren over; behalve de Maas zijn dat ook de Main, Neckar, Rijn, Waal, Donau, Elbe en Weichsel.


Het jaartal bij dit bericht is gelukkig niet 2005, maar 1524.
Bron: Duizend jaar weer, wind en water in de Lage Landen, door Jan Buisman, Deel 3, 1450-1575, p.376. Uitgegeven 1998, Van Wijnen, Franeker. Onder auspiciĆ«n van het KNMI.


Opmerking: Toen was het klimaat dus ook al grillig. Derhalve niets nieuws onder de regenwolken!