zondag 13 februari 2011

TERUGBLIK maart 2004

Mariniers naar Siberië

De jaarlijkse wintertrainingen van het Korps Mariniers zullen naar alle waarschijnlijkheid vanaf komende winter niet meer in Noorwegen plaatsvinden. Door klimaatverandering voldoen de kou en sneeuwval in dit land niet langer aan de eisen die het korps eraan stelt.

Om een alternatief te vinden voor de Scandinavische faciliteiten, heeft de Koninklijke Marine inmiddels contact gezocht met het Russische ministerie van Defensie. Dit zou welwillend staan tegenover het openstellen van deels in onbruik geraakte trainingscomplexen in Siberië, waar de winter een goed deel van het jaar nog wel heer en meester is.

Bron: Alle Hens, Maandblad Koninklijke Marine, maart 2004, p31

COMMENTAAR: Ook bij de Koninklijke Marine was men besmet geraakt met het opwarmingsvirus. Men deed toen alsof de winters in Noorwegen niet meer voldoende koud en sneeuwrijk waren.

Op het moment dat dit commentaar geschreven werd, was de middagtemperatuur in het Noorse Lapland -27°C. Tel daar nog eens 10 graden bij op voor de nachttemperatuur en me dunkt dat onze mariniers het ontzettend naar hun zin zullen hebben. Overigens heb ik na dit 'hysterische' winterbericht nimmer iets vernomen van de Siberische voornemens van ons Korps Mariniers (dat wij overigens een warm hart toedragen).