dinsdag 27 november 2007

Afsmelten Arctisch ijs natuurlijk fenomeen?

Regelmatig worden wij door de media geattendeerd op het zogenaamde afsmelten van de poolkappen. Dit als gevolg van onze enorme honger naar fossiele brandstoffen en de daaruit voortvloeiende uitstoot van broeikasgassen. Niemand schijnt oor te hebben voor de argumenten dat we evengoed met een natuurlijke fenomeen te maken kunnen hebben. Lees onderstaand bericht maar eens door.

"U Weledelachtbaren zult ongetwijfeld kennis genomen hebben van het feit dat een aanzienlijke klimaatverandering, die door ons niet te verklaren is, plaatsgevonden heeft in de gebieden rond de pool, waarbij de hevigheid van de kou, die gedurende eeuwen de zeeën op de hoge noordelijke breedtes door de ijsbarrières ontoegankelijk maakten, gedurende de laatste twee jaar grotendeels afgenomen is. Dit verschaft voldoende bewijs dat nieuwe warmtebronnen zijn geopend en dat geeft ons hoop dat de Arctische wateren deze keer meer toegankelijk zullen zijn dan ze de laatste eeuwen geweest zijn en dat er nu nieuwe ontdekkingen kunnen worden gedaan, niet alleen voor de vooruitgang van de wetenschap, maar ook voor het toekomstige menselijke verkeer en de handel met verre landen".

Dit is geen uitspraak van de een of andere milieuclub, maar van de President van de Royal Society in Londen voor de Britse Admiraliteit, op 20 november, 1817.

(President of the Royal Society, Minutes of Council, Volume 8. pp.149-153, Royal Society, London. 20th November, 1817.)

Onderzeebootmensen die Arctica en de Noordpool al bezoeken sinds 1959, weten dat men gedurende de zomer op en rond de noordpool open water (z.g. polyna's) kan verwachten. De oorzaak van deze polyna's is de constante drift van het ijs, gekoppeld aan de iets hogere temperaturen gedurende de Arctische zomer. De ijskap gedraagt zich als een oceaanstroming, vaak met een snelheid van 1 mph. Het effect van drift en windkracht zorgt ervoor dat het ijs breekt en dat er open water ontstaat.

In mijn eigen, 38 jaar oude Winkler Prins Atlas staat over de Noordpool onder meer het volgende geschreven:

"De Noordelijke IJszee bestaat uit schelfijs en vriest nooit geheel dicht, 3-30m dikke ijsschollen bewegen zich langzaam maar zonder ophouden om de pool. Op de Noordpool komen de wintertemperaturen bijna nooit lager dan -35°C. ‘s Zomers is het er echter 10-12°C".

Niets nieuws onder de Arctische zon dus.

De temperaturen op Antarctica zijn echter zó verschrikkelijk laag (-25°C tot -89°C), dat afsmelten van ijs daar niet aan de orde is.